Mákos koszorú - Válts egészségre!

Facebook iWiW Twitter

Mákos koszorú

A hagyományos magyar konyha karácsonykor is és húsvétkor is kínál diós és mákos bejglit. Készíthetünk könnyített, diabetikus mákos koszorút is.

Mákos koszorú

Hozzávalók 20 szelethez:

  • 390 g liszt
  • csipet só
  • 160 g diabetikus édesítő
  • három közepes tojás
  • 30 g élesztő
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 175 ml + 8 evőkanál tej
  • 75 g héjazott mandula
  • 200 g őrölt mák
  • fél biocitrom lereszelt héja
  • egy teáskanál tejszín
  • 30 g lapmandula
  • zsiradék és sütőpapír a formához

Elkészítése:

  1. 375 g lisztet, egy csipet sót és 60 g édesítőt elvegyítünk. Egy tojást hozzáadunk, az élesztőt rámorzsoljuk. A vajat vagy margarint felolvasztjuk és 8 evőkanál tejet hozzáöntünk. Langyos állapotban a liszthez adjuk, összegyúrjuk. Lefedve, meleg helyen kb. egy órát kelesztjük.
  2. A mandulát összevagdaljuk, 170 ml tejjel felfőzzük. A mákot hozzáadjuk, egy-két percig kevergetve főzzük. 100 g édesítőt, a citromhéjat, egy csipet sót hozzákeverünk. A masszát három-öt percig hűlni hagyjuk, majd egy tojást belekeverünk.
  3. Egy nagy darab sütőpapírt 15 g liszttel beszórunk. A tésztát azon négyszögletesre: kb. 22×65 cm-re kinyújtjuk. A mákos masszát rákenjük. A tészta hosszabbik oldalán kis szakaszt szabadon hagyunk. Egy tojást szétválasztunk és a szabadon hagyott tésztaszélt tojásfehérjével bekenjük, majd a tésztát feltekerjük.
  4. A tekercset koszorúnak formálva, kikent (26 cm átmérőjű) tortaformába csúsztatjuk a papír segítségével. Lefedve, meleg helyen másfél órán át pihentetjük. A tojássárgát és a tejszínt elkeverjük, bekenjük vele a tésztát, majd a lapmandulával beszórjuk. Előmelegített sütőben (villanytűzhely: 175 fok, légkeveréses tűzhely: 150 fok, gáztűzhely: 2. fokozat) 35–40 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk a formában, majd abból kivéve, rácson kihűtjük.

Egy szelet energiatartalma kb. 240 kcal. Tartalmaz 7 g fehérjét, 13 g zsírt, 24 g szénhidrátot.

Tipp: nem diabetikus változatban a tésztához 75 g, a mákmasszához 100 g cukrot használunk.

Facebook iWiW Twitter

Új termékek a Budafoki Egészségközpont-ban

Kistermelői bodzalekvár 400 g

720 Ft
kártyával:
630 Ft

Kakaós bio rizsdesszert

890 Ft
kártyával:
810 Ft

Tökmagliszt 500 g

1500 Ft
kártyával:
1200 Ft

Szezámmagliszt 500 g

1400 Ft
kártyával:
1000 Ft

Vaníliás bio rizsdesszert

890 Ft
kártyával:
810 Ft

Kistermelői csipkebogyólekvár 400 g

720 Ft
kártyával:
630 Ft